Skip to main content

Historische stadswandelingen

Samen met een ervaren gids in historische kleding wandelt u in 1 a 1,5 uur langs vele monumenten en mooie plekken in het oude ‘s-Heerenberg. U hoort interessante verhalen over de rijke geschiedenis van de stad. Waar woonde de vermeende heks Mechteld ten Ham en hoe en waar werd ze gevangen gehouden en veroordeeld. Of wandel via de wal langs de eerste tuin van Nederland, waar Maria van Nassau haar kruidentuin had.

Stadswandelingen zijn voor groepen het gehele jaar te boeken. Voor individuele deelnemers is er in de zomer op de woensdagavond de mogelijkheid mee te lopen. In alle gevallen wel aanmelden op nummer 06 1998 1457.


Historische wandeling

De gids neemt u mee langs de vele historische gebouwen en mooie plekken in de stad. U hoort over de allereerste bebouwing in de 13de eeuw en de
uitbreiding in latere eeuwen.

Mechteld ten Ham wandeling

We tonen u de plekken in de stad die voor haar van betekenis waren, zoals de plek waar ze woonde, de toren bij het kasteel waar ze gevangen zat en waar ze op de brandstapel ter dood werd gebracht.

Maria van Nassau wandeling

Samen met haar man Willem van den Bergh bewoonde Maria kasteel Huis Bergh. Zij ontwikkelden de prachtige tuin en Kaatsbaan gelegen aan de wal. De gids vertelt u alles over de plekken en gebouwen waar ze vaak kwam.

Willem II van den Bergh wandeling

Deze vreedzame kasteelheer die in de 15de eeuw leefde heeft de stad verrijkt met tal van prachtige bouwwerken. Ook vertelt de gids u over de voorname rol die hij speelde in het graafschap Gelre.