Tentoonstelling Echo van de Middeleeuwen

Stadsmuseum Bergh, Heemkundekring Bergh en de St. Pancratiuskerk hebben samen een tentoonstelling samengesteld over de 19de eeuwse beeldend kunstenaar Friedrich Wilhelm Mengelberg, zijn leven, werk en zijn tijd.

Op 14 mei a.s. is het precies 100 jaar geleden dat er een prachtige en unieke kunstcollectie naar ’s-Heerenberg kwam. Het was de collectie middeleeuwse kunst die J.H. van Heek aangekocht had uit de nalatenschap van deze kunstenaar F.W. Mengelberg uit Utrecht die in 1919 was overleden.

Het toeval wil dat dezelfde F.W. Mengelberg in 1895-1897 de St. Pancratiuskerk in ’s-Heerenberg, nadat de bouw ervan gereed was, heeft gedecoreerd en ingericht met altaren, heiligenbeelden, meubilair, schilderijen, gebrandschilderde ramen, smeedwerk enzovoort. De middeleeuwse kunstcollectie uit zijn nalatenschap die Jan Herman van Heek heeft aangekocht en die nu op Huis Bergh is te bewonderen, diende hem daarbij als voorbeeld en inspiratiebron.

Bernulphusgilde

Mengelberg was een van de leidende figuren in het z.g. Bernulphusgilde, dat zich toelegde op de bouw van neo-gotische kerken in Nederland, nadat dat vanaf 1853 voor rooms-katholieken weer was toegestaan. Deze neo-gotische kunststijl gaat terug op de oorspronkelijke gotische bouwkunst en beeldende kunst van vóór de reformatie vanuit de romantische gedachte dat het christendom toen nog ‘het ware, het goede en het schone’ was.

Het komt in Nederland niet vaak voor dat je op een steenworp afstand van elkaar op zo’n  indrukwekkende wijze zowel voorbeeld als uitvoering van een kunstenaar kunt zien.

Huis Bergh, Stadsmuseum en St. Pancratiuskerk

In beide exposities ‘Liefde voor de Middeleeuwen’ in Huis Bergh (zie de website www.huisbergh.nl) en ‘Echo van de middeleeuwen’ in Stadsmuseum Bergh en St. Pancratiuskerk komen voorbeeld en uitvoering van Mengelberg samen.

En passant worden o.a. oude Liemerse kerken, schuilkerken, de vele Bernulphuskerken in de Liemers en Achterhoek en bijzondere religieuze zaken in ’s-Heerenberg in de 19de eeuw belicht.

De tentoonstelling ‘Echo van de Middeleeuwen in de St. Pancratiuskerk’ is te zien in de St. Pancratiuskerk en het Stadsmuseum Bergh van donderdag 24 september 2020 t/m zondag 20 maart 2022.

Elke dag dat het museum is geopend wordt er om 15.00 vanuit Stadsmuseum Bergh een speciale rondleiding verzorgd (in groepen van maximaal 6 personen) in Stadsmuseum Bergh en de St. Pancratiuskerk. Zie ook de richtlijnen i.v.m. corona.

Toegangsprijs voor museum én expositie bedraagt € 7,50. Dit is het normale tarief van € 4,- voor het museum en € 3,50 voor de rondleiding onder leiding van een gids langs de expositie in museum en kerk.

U kunt zich hiervoor vooraf met maximaal 6 personen telefonisch opgeven: tel. 06 – 19 98 14 57