Persbericht Mechteld wandelingen

Persbericht Mechteld wandelingen

Persbericht

Thema Stadswandeling Mechteld ten Ham

Op donderdag 27 augustus a.s. organiseert Stadsmuseum Bergh een stadswandeling,

die geheel in het teken staat van Mechteld ten Ham, de vermeende heks van ’s-Heerenberg.  

In 1605 stierf zij op de brandstapel voor het Raethuys, als de laatste vrouw die in ’s-Heerenberg op beschuldiging van hekserij de dood vond. Dit gebeurde nadat zij eerder in Azewijn in de Laak was geworpen voor de waterproef. Zij overleefde dit wonderwel, een teken dat ze een heks was. Verdronk de beschuldigde persoon, dan was die onschuldig; een zeer onrechtvaardige manier van berechten.

Deze en andere verhalen worden door historisch verklede personages op verschillende plekken in de stad verteld. Zo doen de wandelaars de pastorietuin aan waar het huisje van Mechteld stond. Rechter Groenen zal hier uit de doeken doen hoe het proces, de veroordeling en berechting van Mechteld verliep. Ook staat hier een kruidenkraam gevuld met inheemse kruiden. Bij de toren van kasteel Huis Bergh waar ze gevangen zat zal Mechteld zelf haar verhaal vertellen.

De Stichting Mechteld ten Ham is bereid gevonden mee te werken en zal zorgen voor allerlei historisch geklede figuranten, waaronder 2 poortwachters en een heuse kwakzalver. Onderling bespreken zij de voors en tegens van de daden en veroordeling van Mechteld.

Alle activiteiten vinden plaats op besloten terrein i.v.m. de Corona maatregelen. 

De wandelingen vinden plaats in kleine groepen, onder begeleiding, zowel ‘s middags als ’s avonds. Aan het eind wacht de deelnemers een aardige attentie. Reserveren is noodzakelijk

De middeleeuwse stadswandelingen met gids in historische kleding die Stadsmuseum Bergh op elke woensdagavond organiseert, lopen door tot eind september.

De aanvangstijd hiervan is 19.30 uur

Ook voor deze wandelingen is reserveren gewenst op onderstaand telefoonnummer

Themawandelingen Mechteld donderdag 27 augustus:

Locatie: Stadsmuseum Bergh, Marktplaats 3  ’s-Heerenberg

Tijd: 14.00 uur en 19.30 uur

Kosten: € 5,00 p.p., kinderen tot 12 jaar € 2,50

Reservering: via telefoonnummer 06 19 98 14 57