Thematentoonstelling

Thematentoonstelling

Archeologische vondsten uit Berghse bodem

Aftrap van het museumseizoen op het Museumplein. In het Raethuys en in Stadsmuseum Bergh is de expositie “Archeologische vondsten uit Berghse bodem” te zien. De tentoonstelling loopt tot 1 juni.

Archeologisch bodemonderzoek in ’s-Heerenberg en omgeving heeft veel aan het licht gebracht. Stadsmuseum Bergh toont in samenwerking met de Heemkundekring Bergh, die in het oude ‘Raethuys’ zetelt, een stel archeologische vondsten uit Berghse bodem in een thematentoonstelling die vanaf 31 maart is te zien. Het is heel boeiend om op die manier de eigen geschiedenis te kunnen ontdekken.

In grachten, beerputten of zomaar ergens in de bodem werden vroeger vaak dingen weggegooid, omdat ze kapot waren of omdat ze er per ongeluk in terecht zijn gekomen. Die spullen vertellen ons veel over het leven van onze (verre) voorouders. Hoe de bebouwing vroeger was kunnen we ontdekken als er op een bouwterrein in de stad of het platteland archeologisch onderzoek kan plaatsvinden. Oude funderingen vertellen ons bijvoorbeeld wat voor gebouw er gestaan heeft. En door onderzoek van het beerput-materiaal weten we hoe de mensen leefden en wat ze aten. Een van die bouwterreinen was het Gertrudis-terrein in ’s-Heerenberg waar een paar jaar geleden heel veel interessante objecten van de oude stad zijn gevonden. 

In het stadsmuseum kun je de schitterende maquette zien, waar gebouwen op staan die allang verdwenen zijn, maar waar wel archeologische resten van zijn gevonden.

Een aantal van die objecten zijn vanaf 31 maart tot 1 juni te zien in het Stadsmuseum en het Raethuys.