Tentoonstelling en Collectie

Tentoonstelling en Collectie

Audiovisuele tour

Het museumbezoek begint met een introductiefilm die beknopt de geschiedenis van streek en stad laat zien. Daarna begint de rondgang in de tentoonstellingsruimte waar verscheidene thema’s zijn uitgewerkt.

Bij de rondgang krijgt u een tablet met een koptelefoon, waarop u de verhalen kunt beluisteren geïllustreerd met afbeeldingen en filmpjes. Zo kunt u zelfstandig in eigen tempo de tour door het museum doen. Het museum werkt veel met audiovisuele effecten en belichtingseffecten.

Vijf vrouwen

Een vijftal vrouwen heeft Berghse geschiedenis geschreven in tijden dat vrouwen over het algemeen een ondergeschikte positie bekleedden. Aan de hand van deze vrouwen worden gedenkwaardige momenten uit de Berghse geschiedenis belicht.

• Maria van Nassau.

Isa vertelt over de ijzerwinning in het Bergherbos in de vroege middeleeuwen
Adela vertelt over de het graafschap Hamaland, in de tiende eeuw het machtigste graafschap van de lage landen
Maria vertelt over de hoogadelijke heren en graven Van den Bergh
Lyse vertelt over het ontstaan van de stad ‘s-Heerenberg en wat ervan is teruggevonden
Mechteld vertelt over haar strijd om haar naam te zuiveren, omdat ze voor heks werd aangezien

Maquette

In het museum bevindt zich een maquette van de vesting ‘s-Heerenberg, midden 16e eeuw. Deze is gebouwd door Constant Willems, een van de bekendste maquettebouwers van Nederland. In Huis Bergh zijn ook maquettes van hem te zien.

Schutsgilde

Naast archeologische objecten uit de bodem van o.a. ‘s-Heerenberg zijn veel attributen van het St. Antoniusgilde. Dat zijn oorsprong heeft in de 14de eeuw, te zien. Het gilde dat nog steeds bestaat, legt uit hoe eeuwen geleden al tijdens de kermis (verbastering van kerkmis) op de papegaai geschoten werd. Tegenwoordig wordt er nog steeds op de vogel geschoten tijdens de kermis.