Vrijwilliger worden bij Stadsmuseum Bergh

Vrijwilliger worden bij Stadsmuseum Bergh

Vrijwilliger worden bij Stadsmuseum Bergh

Ons museum laat de historie van stad en streek zien met een korte overzichtsfilm. Via een tablet kan de bezoeker de spannende verhalen van een vijftal historische vrouwen beluisteren. Ons pronkstuk, de prachtige maquette van het middeleeuws ’s-Heerenberg wordt begeleid door korte filmpjes en een betoverende belichting.

Gelukkig weten de bezoekers het museum ook weer te vinden. Dat betekent dat we enkele nieuwe vrijwilligers nodig hebben om de volledige bezetting te kunnen waarborgen. 

Gastvrouw of gastheer

Als gastvrouw of gastheer hoef je helemaal niet alles van de geschiedenis van het oude Bergh te weten; natuurlijk word je goed ingewerkt en krijg je een map met alle inhoudelijke informatie. De nadruk ligt echter op het vriendelijk ontvangen en begeleiden van de bezoekers.  Je geeft een korte uitleg over de inhoud van het museum, zodat de bezoeker verder zelf zijn weg kan vinden. Voor de rondleidingen hebben we aparte gidsen opgeleid. 

Je verkoopt de entreekaartjes of producten uit de museumwinkel, geeft informatie over het gebruik van de audioapparatuur en maakt aan het eind van de dag de kas op. De werktijden zijn van 12.30 tot 16.30 uur, dinsdag t/m zondag. Je kunt zelf aangeven hoeveel dagdelen je wilt werken, maar onze voorkeur gaat uit naar minimaal 2 x per maand. We houden natuurlijk rekening met je wensen en/of beperkingen.

Het leuke is, dat je altijd met zijn tweeën in het museum staat. We hebben een heel gezellig en enthousiast team. Een paar maal per jaar komen alle vrijwilligers bij elkaar; de bevindingen daarvan worden meegenomen naar het bestuur voor eventuele aanpassingen.  En één maal per jaar gaan we met zijn allen op stap voor een gezellig uitje.

Om een indruk te geven van wat het werken in het museum kan betekenen, heeft een van onze vrijwilligers een mooi stukje geschreven wat het hem heeft opgeleverd.

“In 2015 heb ik een hartinfarct gehad en in 2016 een ernstig motorongeluk. Dat heeft er toe geleid dat ik niet meer kon werken door het niet aangeboren hersenletsel en mijn fysieke beperkingen. Toen me werd gevraagd of het museum wat voor me was, had ik eerst mijn bedenkingen of ik dat wel aankon. Ik heb het op een gegeven ogenblik wel gedaan met de restrictie dat ik wel kon rusten tussendoor. 

Ik heb daar eigenlijk nooit spijt van gehad. Het heeft me veel kennis en interesse opgeleverd en weer positieve ervaringen gebracht met mijn NAH. En het is nog leuk ook. Vooral het contact met anderen is fijn als je dat niet meer hebt in je werk.  Als je het even niet weet of kunt is er altijd iemand bij die je kan helpen.

Het heeft dusdanig veel met mijn zelfvertrouwen gedaan, dat ik zelfs weer andere wegen in kon slaan en zelfs een cursus volg momenteel.”

Rob

Een prachtig verslag van wat het met Rob heeft gedaan. Zo zijn er veel meer enthousiaste verhalen van onze vrijwilligers.

Heb je interesse dan kun je geheel vrijblijvend bellen  voor meer informatie of een afspraak om eens de sfeer van ons museum te proeven.  Kijk hier voor welke specifieke taken we vrijwilligers zoeken »

Tel.nr. 06 19981457 of schrijf een mailtje naar vrijwilligers@stadsmuseumbergh.nl  Je kunt alvast een kijkje nemen op onze website  www.stadsmuseumbergh.nl