Adela en Balderik

Op dit moment is de tentoonstelling ‘In de voetsporen van Adela en Balderik’ te zien tot maart 2020. Precies 1000 jaar geleden verdween het echtpaar mede door toedoen van de Duitse keizer Hendrik II hardhandig van het toneel vanwege hun vele wandaden. De opportunistische en veel jongere Balderik was de tweede echtgenoot van Adela, de dochter van de buitengewoon rijke graaf Wichman van Hamaland, die verwant waren met de Duitse keizers. Wichmans bestuurscentrum lag op de Eltenberg, waar nu de St. Vituskerk nog van over is. Aan het eind van zijn leven vormde Wichman zijn burcht om naar een vrouwen-stift. Dat was het begin van veel ellende.

Kronieken en oorkonden geven antwoord

Uit de spaarzame kronieken en oorkonden rijst een zeer interessant beeld op van het echtpaar Adela en Balderik dat ook na hun turbulente leven en ondergang gevolgen heeft gehad voor de Gelderse geschiedenis. Wij zijn blij dat we twee uiterst zeldzame munten van Adela kunnen laten zien, het meest tastbare dat er van haar over is. Bij Balderik gaan we ervan uit dat de motte Montferland, een van de grootste mottes in West-Europa, een van zijn ambitieuze projecten is geweest. Naast de munten worden archeologische objecten getoond die bij opgravingen op de motte en elders gevonden zijn en wordt de periode rond het jaar 1000 geïllustreerd met veel beeldmateriaal die die turbulente periode laten leven.

Fiets- en wandeltochten in het spoor van Adela en Balderik

De tentoonstelling is gedurende de tentoonstelling uitgebreid met een fiets- of wandeltocht. Er zijn twee mooie boekjes met historische routes samengesteld. Hierin staat het verhaal van Adela en Balderik opgetekend. Bij de routes zijn foto’s gevoegd en een uitgebreide beschrijving van de locaties waar Adela en Balderik hun sporen hebben nagelaten, maar ook andere historische locaties die je onderweg tegenkomt.

Bovendien zit er een pagina vol vouchers van de horeca langs de route in. Zo is er een heerlijke plateau Balderik en een verleidelijke coupe Adela met korting te krijgen. Ook zit er een voucher in voor 25% korting entree museum voor 2 personen, kinderen tot en met twaalf jaar gratis.

De boekjes met vouchers kosten € 3,50 per stuk. De vouchers zijn geldig tot en met zo 24 november. De tentoonstelling loopt nog door tot en met zondag 16 februari. Ook daarna zijn de routes nog steeds te wandelen en te fietsen.

De boekjes zijn ook te koop bij VVV Montferland, Emmerikseweg 17, 7041 AV ‘s-Heerenberg.

StadsTV Bergh heeft een film gemaakt over de tentoonstelling;

Hieronder de twee covers van de boekjes.